Publieke Dienstverlening Op de Kaart

Actuele Locatieserver bij PDOK

Per 15 december 2016 heeft PDOK de Locatieserver gelanceerd. De nieuwe Locatieserver is de opvolger van de huidige veel gebruikte PDOK geocodeerservice. De Locatieserver is een gratis zoekservice die voor iedereen beschikbaar is.

BAG-data

Men kan zoeken op BAG-data zoals een adres, straat, woonplaats etc. De nieuwe service kan eenvoudig opgenomen worden in viewers en put uit de meest actuele en betrouwbare overheidsdata. De nieuwe service wordt gezien als een enorme verbetering t.o.v. de geocodeerservice. Zo heeft de locatieservice een verfijnde suggestieservice (denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid van auto-complete). Verder is er een lookup-service (gedetailleerde objectinformatie) en een free-service ("klassieke" geocodeerservice). Naar een overzicht van de rest van de nieuwe mogelijkheden verwijst PDOK verderop in dit bericht (onder Documentatie, vragen en URL’s).

Samenwerking Politie en klankbordgroep

PDOK is voor het ontwikkelen van de services een samenwerking met de Politie aangegaan. PDOK heeft veel kennis van de Politie mogen overnemen en probeert nieuw opgedane kennis en inzichten weer aan de Politie over te dragen. Verder heeft PDOK met verschillende organisaties (variërend van ontwikkelaars tot materiedeskundigen) regelmatig kunnen klankborden om tot dit resultaat te komen.

Locatieserver

Vervolg

Op dit moment wordt de BAG-data in de nieuwe Locatieserver dagelijks ververst. PDOK is voornemens om in 2017 het project een vervolg te geven en wil dan o.a. nieuwe data opnemen. Gedacht kan worden aan het Nationaal Wegenbestand van Rijkswaterstaat (o.a. rijkswegen) en Kadastrale gegevens van het Kadaster (o.a. perceelnummers).

Documentatie, vragen en URL’s

De URL’s voor de locatie server zijn:

– http://geodata.nationaalgeoregister.nl/locatieserver/free?

– http://geodata.nationaalgeoregister.nl/locatieserver/lookup?

– http://geodata.nationaalgeoregister.nl/locatieserver/suggest?

Op het forum van PDOK vindt u ook alle benodigde documentatie, waaronder de verschillende URL’s van de services; maar ook voorbeelden zijn opgenomen. Heeft u zelf voorbeelden? Deel deze gerust met iedereen. De documentatie is te vinden op: https://pdokforum.geonovum.nl/t/documentatie-en-voorbeelden-locatieserver/262. Indien u wilt bijdragen aan het project verzoeken wij u contact op te nemen met PDOK. Heeft u vragen, wensen, bevindingen, aanvullingen of opmerkingen dan willen wij u vragen deze niet te mailen naar PDOK maar deze rechtstreeks te plaatsen op het forum van PDOK

Geocodeerservice

PDOK is voornemens om de geocodeerservice nog een half jaar beschikbaar te stellen zodat gebruikers de tijd hebben om over te gaan naar de nieuwe Locatieserver. In de eerste drie maanden van deze periode zal PDOK de geocodeerservice bovendien nog blijven updaten.

Datum: 
donderdag, 15 december, 2016 - 14:15