Publieke Dienstverlening Op de Kaart

De PDOK Geodatastore voor alle open geodata

Op de eerste dag van GeoBuzz heeft PDOK de nieuwe Geodatastore gelanceerd! Met deze voorziening kan elke (semi-)overheid vanaf nu haar geodata snel, betrouwbaar en kosteloos online beschikbaar stellen. Powered by PDOK. Daarmee komt een schat aan geodata-parels beschikbaar. De kick-off werd dan ook verricht door de enige echte piraat Jack Sparrow. Hij bracht de schatkist naar de -als eiland ingerichte- PDOK-stand.

Powered by PDOK

De Geodatastore is ontwikkeld omdat overheden steeds meer behoefte hebben aan het eenvoudig beschikbaar maken van open geodata. De PDOK-partners (IenM, EZ, RWS, Geonovum en Kadaster) hebben daarom besloten om de PDOK Geodatastore door het Kadaster als beheerder van PDOK te laten ontwikkelen. Dit vond plaats in nauwe afstemming met de stakeholders BZK, EZ Doorbraakproject Open Geodata, IPO en de vier grote gemeenten.

Met de PDOK Geodatastore kan elke overheidsorganisatie haar open geodata snel, betrouwbaar en kosteloos uploaden. Vervolgens is die voor iedereen via het Nationaal Georegister en data.overheid.nl vindbaar en downloadbaar. Naar verwachting zal dit een boost geven aan de beschikbaarheid van open geodata in Nederland.

Kenmerken voorziening

Met de Geodatastore kan elke overheid (ook niet-landelijke):

– kosteloos en snel

– geodata uploaden

– en eenvoudig metadata toevoegen

– die vindbaar is op NGR en data.overheid.nl en direct downloadbaar via    PDOK

– uploadbestand = downloadbestand

Datum: 
maandag, 23 november, 2015 - 09:45