Publieke Dienstverlening Op de Kaart

Open data

De Overheid maakt openbare overheidsinformatie (open data) voor iedereen toegankelijk. Zo kunnen overheidsmedewerkers, burgers en bedrijven de informatie hergebruiken voor nuttige nieuwe toepassingen zoals websites en applicaties.

Vrijwel alle PDOK bestanden en dataservices zijn daarom zonder hoge drempels onder een "open" licentie beschikbaar (meestal een Creative Commons-licentie, zoals bijvoorbeeld CC-BY-SA 3.0). In de metadata van de bestanden en data webservices is aangegeven welke licentie precies geldig is. In geen enkel geval kunt u als gebruiker het intellectueel eigendomsrecht van PDOK data claimen.

Meer informatie over de verschillende open licenties treft u aan op de Creative Commons website.

Iedereen mag de data gratis gebruiken volgens een Fair Use Policy (te vinden in het document Producten Diensten Catalogus Afnemers in de PDOK Bibliotheek). Kijk voor een overzicht van alle vrij beschikbare PDOK-services op het overzicht van URL's.?

In enkele gevallen bepaalt het toegangsbeleid van de bronhouders van de gegevensbestanden dat de data niet voor iedereen toegankelijk is. Meer informatie hierover en over de verschillende dienstenniveaus vindt u onder Voor wie.